مهدی مهران | کارشناس سئو و دیجیتال مارکتینگ

نقشه سایت چیست؟

آموزش ساخت نقشه سایت

سئو وبسایت به فاکتورهای بسیاری بستگی دارد. از سئو داخلی گرفته تا  سئو خارجی و تکنیکال همه در بهینه سازی وبسایت موثر هستند و در کنار هم باعث افزایش اعتبار در گوگل می شوند. یکی از اصولی که عده ای به خاطر ترس از آن دوری می کنند، سئو تکنیکال است. شاید سئو فنی مبحث ساده ای نباشد، اما در رتبه بندی و افزایش ارزش در گوگل تاثیر زیادی دارد.

تکنیکال سئو، چک لیستی دارد که راهنمای خوبی برای بهینه سازی سایت از لحاظ فنی می باشد. این چک لیست شامل بهینه سازی سرعت سایت، ایجاد فایل robots.txt، استفاده از داده های ساختار یافته، بررسی Responsive سایت، اسکیمای محصول، فعال سازی SSL و ایجاد نقشه سایت می شود.

آموزش نقشه سایت وردپرس

در این مقاله، قصد داریم به مفهوم نقشه سایت که یکی از چک لیست های سئو تکنیکال می باشد و به خزنده های وب و موتورهای جستجو گوگل کمک بزرگی می کند، بپردازیم.اگر برای شما هم سوال پیش آمده که نقشه سایت چیست و چگونه باید سایت مپ بسازیم؟ در ادامه با من مهدی مهران مدرس دوره آموزش سئو در مشهد همراه باشید.

سایت مپ(sitemap) چیست و چه کاربردی دارد؟

تصور کنید که تعریف یک مکان خوش آب و هوا و بکر را شنیده اید و قصد دارید برای چند روزی به آنجا بروید اما آدرس دقیق آن مکان را نمی دانید و امکان دارد بدون نقشه مسیر را گم کرده و به مقصد نرسید.

ربات های گوگل نیز زمانی که وارد سایت می شوند میان آن همه صفحه گم شده و اگر نقشه ای نداشته باشند نمی دانند ایندکس سایت به چه صورت است و باید از کجا به کجا بروند، بنابراین بهترین راه حل استفاده از سایت مپ برای خزنده های وب می باشد.

سایت مپ گوگلصفحات سایت برای این که رتبه بگیرند، ابتدا باید توسط موتورهای جستجو گوگل به طور کامل بررسی شوند و در صورت نبود مشکل ایندکس شوند. با این تفاسیر سایت مپ یا نقشه سایت نقش مهمی در طی این روند دارد و برای بهینه سازی سایت ضروری است.

Sitemap یک لیست از تمام صفحات سایت که بر اساس نمودار سازمانی یا XML  به یکدیگر متصل هستند،  در اختیار موتورهای جستجو گوگل برای خزیدن قرار می دهد. با این روش اگر استراتژی لینک سازی داخلی هم ضعیف باشد باز هم گوگل صفحات دارای اهمیت بالا را شناسایی خواهد کرد.

علاوه بر ربات های گوگل با نقشه سایت کاربران نیز سایت را بهتر درک کرده و محتوای مورد نیاز خود را با توجه به ساختار منظم به راحتی پیدا می کنند.

  خدمات سئو در مشهد

چگونه سایت مپ بسازیم؟ نمونه ساخت نقشه سایت

برای ساخت سایت مپ روش های گوناگونی وجود دارد که می توان از هر کدام استفاده کرده و یک نقشه کامل از سایت  در اختیار گوگل قرار داد. یکی از راه ها برای ساختن نقشه سایت استفاده از sitemap در سرچ کنسول می باشد.

یکی از روش های دیگر، بهره مندی از افزونه های گوناگون وردپرس مانند yoast و رنک مث است. همچنین می توان از ابزارهای آنلاین نیز استفاده کرد، به عنوان مثال سایت XML-sitemaps.com یک ابزار آنلاین می باشد که علاوه بر ساخت نقشه سایت به صورت رایگان، امکانات دیگری را نیز در اختیار کاربر قرار می دهد.

یک راه دیگر استفاده از فایل robots.txt می باشد. تنها کافیست برای شناسایی مسیر توسط نقشه sitemap: http://example.com/sitemap_location.xml را به فایل robots.txt اضافه کرد.

  آموزش ساخت فایل robots.txt

نقشه سایت می تواند سئو سایت را بهبود بخشیده  و مشکل پایین بودن سرعت سایت وردپرس را برطرف کند به طوری که سرعت ایندکس صفحات افزایش یابد.

ساخت نقشه سایت در وردپرس به چه صورت است؟

یکی از راه های بهینه سازی سایت با اصول فنی، ساخت نقشه سایت در وردپرس و معرفی آن به گوگل برای درک بهتر ساختار سایت می باشد.

برای ایجاد نقشه در وردپرس می توان از بهترین افزونه نقشه سایت وردپرس یعنی Rank Math SEO استفاده کرده و به راحتی یک سایت مپ تهیه کرد. اکثر کاربران به دلیل راحتی کار با این افزونه از آن کمک گرفته و بدون مشکل نقشه را ایجاد می کنند.

آموزش ساخت سایت مپ و معرفی به گوگلکافیست در ابتدا برای شروع کار، به قسمت سئو سایت رفته و با انتخاب گزینه قابلیت ها، نقشه سایت را از میان گزینه ها پیدا کرده و آن را فعال کرد. با کلیک برروی مشاهده نقشه های سایت می توانید سایت مپ را چک کرده و لیست نقشه ها را ببینید.

یکی از مزایا این افزونه این است که با افزودن صفحه جدید به صورت خودکار آن را به نقشه اضافه می کند و به روز رسانی می شود. شما می توانید از افزونه های دیگر مانند Yoast SEO یا سیستم های مدیریت محتوای دیگر نیز برای ساخت نقشه استفاده کنید.

هدف ساخت یک نقشه کامل و حرفه ای برای سایت است و انتخاب هر کدام از افزونه ها و سیستم ها به شما و راحتی شما بستگی دارد.

معرفی سایت مپ به گوگل و موتورهای جستجو

ربات های گوگل نمی توانند به صورت اتوماتیک نقشه سایت را پیدا کرده و بخوانند بلکه نیاز به ایجاد فایل دستی و معرفی آن به گوگل دارند.برای معرفی نقشه به گوگل، باید به سرچ کنسول سایت مراجعه کرده و با انتخاب سایت مپ، آدرس فایل را به آن اضافه کرد.

پس از این کار در صورت صحت اطلاعات، پیغام Sitemap index processed successfully را در قسمت سابمیت دریافت خواهید کرد که به معنای بررسی و تایید گوگل می باشد. در قسمت SEE INDEX COVERAGE نیز تعداد صفحات بررسی شده و تایید شده نشان داده می شود.

نقشه سایت (sitemap) چیست؟نقشه سایت مکان دقیق صفحات، آخرین آپدیت آن ها، تغییرات صفحه و ارزش هر صفحه نسبت به سایر صفحات را نشان می دهد. در هنگام ساخت نقشه باید صفحات دارای اهمیت بالا را مشخص کرده و پس از ثبت آن، سایت مپ را به گوگل معرفی کنید.

Sitemap بر روی افزایش سرعت ایندکس صفحات تاثیرگذار است اما از تاثیر هاست ایران روی سئو نیز نباید غافل شد. هاست داخل کشور به دلیل نزدیک بودن به سرور میزبان، سرعت دسترسی بالایی دارد؛ سرعت بالا نیز بر روی سئو سایت موثر است.

  مهدی مهران

چند نوع نقشه سایت داریم؟

سایت مپ در حالت کلی دارای دو نوع HTML و XML می باشد.

سایت مپ HTML برای راهنمایی کاربران است و اطلاعاتی درباره صفحات وب سایت و مکان دقیق هر صفحه در اختیار بیننده می گذارد. HTML کوتاه شده عبارت Hyper text Markup Language است و به زبان نشانه گذاری ابرمتنی می باشد.

کاربران با کمک این نقشه قسمت های مختلف یک سایت را مشاهده کرده و یک دید کلی از سایت به دست می آورند.

نقشه XML نیز کوتاه شده عبارت Extensible Markup Language می باشد که با زبان نشانه گذاری قابل توسعه نوشته می شود. این نقشه تنها برای نمایش ساختار سایت به خزنده های وب و موتورهای جستجو گوگل است و هیچ ربطی به کاربران سایت ندارد. این نقشه علاوه بر نمایش مسیرها و ساختار هر گونه تغییر در صفحات را نیز به گوگل می گوید و برروی بهبود سئو سایت تاثیر زیادی دارد.

ساخت سایت مپنقشه سایت همانند کدهای اسکیما کار موتورهای جستجو را راحت می کند اما در ابتدا باید آموزش اسکیما را نیز مشاهده کرد و به کمک هر دو بر روی بهینه سازی سایت تاثیر مطلوب گذاشت.

مزایای استفاده از سایت مپ چیست؟

سایت مپ تنها ساختار سایت و محل دقیق صفحات را به گوگل نشان نمی دهد بلکه شامل اطلاعات مفید دیگری نیز می باشد که به خزنده های وب کمک می کند.

به عنوان مثال

  • موضوع محتوای قرار گرفته در سایت و این که در چه دسته ای می باشد را مشخص می کند.
  • محتواهای آپدیت شده را اضافه کرده و زمان دقیق به روز رسانی  و فاصله میان آپدیت ها را نیز ذکر می کند.
  • صفحات با ارزش و دارای اهمیت بالا را نسبت به صفحات کم اهمیت به گوگل اطلاع می دهد.

این نقشه به خصوص برای سایت های بزرگ که دارای ساختار پیچیده هستند مناسب است زیرا سرعت ایندکس را بالا می برد و ضعف لینک سازی داخلی را تا حد زیادی پوشش می دهد.

آیا نقشه سایت برای سئو خوب است؟

نقشه سایت برای سئو نقشه حیاتی دارد. نقشه های سایت برای خزیدن و فهرست بندی وب سایت توسط موتورهای جستجو ضروری است تا محتوای درون آن بتواند در نتایج جستجو رتبه بندی شود.

آیا واقعاً به نقشه سایت نیاز دارم؟

نقشه های سایت XML به موتورهای جستجو و کراولر ها کمک می کند تا صفحات وب سایت شما را پیدا کنند. این نقشه های سایت به موتورهای جستجو نشانی وب سایت می دهد و به داده ها نقشه کاملی از تمام صفحات یک سایت ارائه می دهد. این به موتورهای جستجو کمک می‌کند تا صفحاتی را که می‌خزند اولویت‌بندی کنند.

مهدی مهران
مهدی مهران
مهدی مهران، مهندس عمران عاشق وبمستری با 8 سال سابقه فعالیت در حوزه آموزش سئو و دیجیتال مارکتینگ و همکاری با شرکت های کوچک و بزرگ

مقالات مرتبط با نقشه سایت چیست؟

سه فاکتور اصلی سئو از زبان گوگل
فاکتورهای مهم سئو از زبان گوگل
یکی از چالش های همیشگی کارشناسان سئو و مدیران سایت، نداشتن مستندات...
نرخ پرش یا بانس ریت (Bounce Rate) چیست
نرخ پرش چیست و چرا اهمیت دارد؟
خب در این مواقع مشتری یا جذب ویترین شما می شود و وارد مغازه یا...
ربات گوگل چیست
ربات گوگل چیست؟
ربات گوگل چیست؟ گوگل بات چگونه کار می کند؟ اینها سوالاتی است...
آموزش ریسپانسیو سایت
ریسپانسیو چیست و چه مزیت هایی دارد؟
ریسپانسیو بودن سایت یعنی چه؟ واژه Responsive معادل کلمه واکنش...
لیست منابع بک لینک رایگان | مهدی مهران
بهترین منابع بک لینک رایگان
در مباحث سئو خارجی شاید ساخت بک لینک رایگان اولین موردی باشه...
آموزش سمراش (Semrush)
آموزش سمراش SEMrush
semrush چیست و چه کاربردهایی دارد؟ semrush، یک ابزار قدرتمند...